De onverwacht sterke groei van de werkgelegenheid in de Verenigde Staten ging vrijdag niet onopgemerkt aan de financiële markten voorbij. De rente op Amerikaanse staatsleningen ging stevig omhoog, terwijl de valuta’s van opkomende economieën weer sterk onder druk kwamen te staan. Ook de aandelenbeurzen in New York gingen onderuit.
Eerder op de dag bleek dat er vorige maand aanzienlijk meer banen zijn gecreëerd in de Amerikaanse economie dan verwacht. Daarbij liep ook de werkloosheid sneller terug dan voorspeld. Dat herstel brengt het moment waarop de rente in de VS wordt verhoogd naar verwachting dichterbij.
Dat vooruitzicht uitte zich vrijdag in een uitverkoop op de obligatiemarkt, waar vooral langlopende Amerikaanse staatsleningen van de hand werden gedaan. De rente op die leningen, die omgekeerd beweegt ten opzichte van de waarde van obligaties, liep daardoor op. Zo steeg het rendement op tienjarige Amerikaanse staatsobligaties van 2,1 naar 2,24 procent.
Slecht nieuws
Op de aandelenbeurzen in New York werd het goede nieuws over de banengroei ook geïnterpreteerd als slecht nieuws voor de markten. Een hogere rente is over het algemeen niet gunstig voor aandelenbeurzen. Op Wall Street stond de S&P 500-index vrijdag 1,5 procent in de min.
De verwachte renteverhoging in de VS heeft ook sterke gevolgen voor opkomende economieën. Die zagen de afgelopen jaren veel kapitaal hun kant opstromen, omdat beleggingen in hun markten veel rendabeler waren dan in de kwakkelende Europese en Amerikaanse economie. Doordat het steunbeleid in de VS wordt teruggedraaid stroomt veel kapitaal nu echter de andere kant op.
Historische dieptepunten
Vrijdag zakten hierdoor onder meer de Turkse lira en de Mexicaanse peso naar nieuwe historische dieptepunten. Ook de Braziliaanse real daalde verder, terwijl de Zuid-Afrikaanse rand op weg is naar het laagste niveau ooit. De Indonesische roepia staat nu op het laagste punt sinds de crisis van 1998, terwijl de Colombiaanse peso is gezakt naar het laagste niveau in zes jaar.
De euro zakte vrijdag naar 1,0850 dollar. De Europese munt was begin september 2003 voor het laatst zo weinig waard.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl